Welkom op de blog van Bollebus. Wij willen graag wiskunde en STEAM dichter bij de mensen brengen. Daarnaast delen we graag ons verhaal met jullie. Daarom was een blog een must-have onderdeel voor onze website. Je vindt hier tutorials, leuke wetenschapsweetjes, het verhaal achter enkele van onze producten, … en nog veel meer!

SPIEL: hoogtij voor bordspelfanaten

‘s Werelds grootste spellenbeurs SPIEL vond dit jaar opnieuw plaats in Duitsland van donderdag 3 tot zondag 6 oktober. Met bijna 1000 exposanten en meer dan 200 000 bezoekers in die vier dagen was ook dit jaar weer een fantastisch gebeuren. Deze blog geeft een kort verslag, met natuurlijk een bijzondere nadruk op de spellen die weten­schap hoog in het vaandel dragen.

0 Reacties

De meetkunde achter … SET

Herinner je je het populaire spel Dobble en de verrassende meet­kundige structuur die erachter schuilt? In deze blogpost kijken we naar een gerelateerd reactie­spel dat eveneens alom­tegen­woordig te vinden is in menig speelgoed­winkel en waar tot op vandaag nog serieus wiskundig onderzoek naar wordt gevoerd: het kaartspel SET.

0 Reacties

Kamp Creatief met Code

Vorige week mochten we met de steun van JCW (Jeugd, Cultuur en Wetenchap) en de KU Leuven voor het eerst een hele kampweek inrichten. Een eindje terug bleek immers dat JCW met een gat in hun line-up zat: na vele jaren succesvolle programmeerkampen, had de verantwoordelijke vrijwilliger er dit jaar geen tijd meer voor. We stelden daarom een combinatie voor tussen programmeren, wiskunde en kunst. Zo konden we onze passie voor wiskunde en hun dubbele doelstelling van cultuur en wetenschap…

0 Reacties

Nerdland Festival: een weekend in de wildernis

Afgelopen weekend was het al de derde editie van een hoogdag voor wetenschapsliefhebbers: Nerdland Festival! Wij mochten voor de derde keer present tekenen met onze immer groeiende collectie aan XL brein­brekers voor bollebozen. In deze blogpost nemen je we opnieuw mee voor een kijkje achter de schermen en een verslag van onze ervaringen.

0 Reacties

De meetkunde achter … Møbee

In de vorige blogpost werd duidelijk dat de kaarten en symbolen van het gekende spel Dobble te interpreteren vallen als punten en rechten in een meet­kundige structuur. De eigenschap dat elke twee Dobble­kaarten steeds één symbool gemeen­schappelijk hebben, komt in die meet­kundige wereld overeen met de eigenschap dat elke twee punten steeds op één rechte liggen. We lichtten er ook een tipje van de sluier over een verwant nieuw spel, dat we leerden kennen op Essen 2023: Møbee. In deze blogpost gaan we dieper in op dat nieuwe spel!

0 Reacties

De meetkunde achter … Dobble

Begin oktober 2023 vond SPIEL Essen plaats in Duitsland, een vierdaagse bordspellenbeurs en tevens de grootste ter wereld. De grootste ontdekking was een spel in de prototypehal waar nog nauwelijks buzz rond hing, genaamd Møbee. Ik was meteen dolenthousiast, stond er een uur lang te praten met de ontwerper en bleef ook nadien nog in contact. Waarom deed het spel mijn wiskundehart een slag overslaan? Wel … daarvoor moeten we eerst kijken naar een ander spel genaamd Dobble, een spel dat intussen erg populair is geworden, in zowat elke speelgoedwinkel te vinden is en waarvan tal van herinkledingen zijn uitgebracht.

0 Reacties

Een ijscrème-experiment

Een eindje terug introduceerden we droog ijs in een blogpost met een hele boel leuke weetjes en experimentjes. Allemaal erg interessant, maar ons enthousiasme voor die extra koude ijsblokjes was eigenlijk hoofdzakelijk te danken aan … roomijs. Vandaag vertellen we je de aanleiding tot en resultaten van ons lekkerste experiment met droog ijs.

0 Reacties

Aperiodiek betegelen: een wereld­record

Zondag 17 september vond het evenement MathFest plaats op het prachtige domein Beisbroek in Brugge. Het was een erg geslaagde dag, met veel meer bezoekers dan gehoopt die plezier beleefden aan tal van activiteiten. De hoofdact was een wereldrecordpoging aperiodiek betegelen met het einstein­tegeltje. Wij mochten daar de nodige ondersteuning voor bieden en de praktische organisatie uitwerken. Hoe precies, dat doen we hier uit de doeken. En we kunnen alvast vertellen: de recordpoging was een succes!

0 Reacties

Droog ijs

Een paar weken terug hielden we een kleine experimenteerdag: na heel wat uitstellen gingen we toch eens een bakje droog ijs halen. Voor we je kunnen uitleggen waarom dat al zo lang op onze to-dolijst stond, moeten we echter eerst even de basics bespreken. Te beginnen met: wat is droog ijs en waarom heet het zo? Daarnaast we vertellen je natuurlijk nog heel wat leuke weetjes en tonen we enkele interessante experimenten.

0 Reacties

World of Mind en meer

Halverwege juli brachten we een bezoekje aan World of Mind. Deze prikkelende tentoonstelling op de site Tour & Taxis (Brussel) is een uitgebreide interactieve belevenis in het thema van illusies, of hoe je zintuigen je wel eens durven bedriegen. We bewonderden er heel wat klassieke optische illusies op wandvullend formaat, ons evenwichtszin raakte danig in de war tijdens enkele duizeling­wekkende passages, we namen bijzondere foto's met een ontwricht perspectief, er waren spiegel­zalen en ruimtes met kleur­effecten, we geloofden meermaals onze…

0 Reacties